
Abordarea minim invazivă, care devine din ce în ce mai importantă în stomatologia de astăzi, se bazează pe diagnosticul cariilor și pe controlul riscului de carie și prevenirea progresiei cariilor prin examinarea detaliată a cariilor incipiente. Deoarece caria dentară reprezintă o boală care poate fi prevenită, aceasta trebuie tratată înainte de apariția semnelor și simptomelor clinice. Prin urmare, este important diagnosticul precoce al cariilor de smalț și al cariilor necavitare în dentină [1].Metodele vizuale și radiologice sunt utilizate în mod tradițional în diagnosticul cariilor. Deoarece aceste metode au specificitate ridicată și sensibilitate redusă, sunt obținute rezultate subiective în funcție de experiența medicilor [2]. Au fost concepute instrumente de diagnostic mai sensibile, mai specifice și reproductibile datorită ratei de dezacord a observatorilor, în special în examinarea modificărilor în structura leziunilor cariilor incipiente [3]. Noile metode de diagnostic concepute sunt: radiografia digitală, fluorescența cu laser, conductivitatea electrică, transiluminarea cu fibră optică, transiluminarea cu fibră optică digitală, fluorescența cantitativă cu laser, transiluminarea cu laser aproape infraroșu, tomografia de coerență optică, sistem de imagistică cu ultrasunete [4].
Una dintre metodele actuale și neinvazive de diagnostic al cariilor concepute pentru a elimina lipsurile metodelor tradiționale este metoda fluorescenței cu laser. Ca structură, smalțului sănătos este un țesut cu mineralizare crescută, cu o proporție scăzută de apă și matrice organică și are o fluorescență foarte slabă. Fluorescența cu laser funcționează pe principiul că țesutul cariat absoarbe și împrăștie fasciculul laser diferit de țesutul sănătos [2].
Mecanismul DIAGNOdent (Kavo, Biberach, Germania), care funcționează pe principiul fluorescenței cu laser, se bazează pe monitorizarea luminii fluorescente emise de protoporfirină, un pigment sensibil la lumină, ca urmare a activităților metabolice bacteriene prin trimiterea fasciculului cu o lungime de undă de 655 nm la suprafața dintelui și cuantificarea valorilor optice prin fibre optice. Gradul de demineralizare este monitorizat cu valori cuprinse între 0-99 [6].
Citește articolul complet pe https://rjd.ro/ro/volumul-xxii/nr-4-2019/fluorescenta-cu-laser-si-detectarea-cariilor-proximale-in-dentitia-permanenta/
Leave a Comment