Nașterea unui copil sănătos este dorința oricărui cuplu parental. Realizarea acestui lucru este posibilă numai printr-o bună gestionare a sarcinii atât în primul trimestru cât și de-a lungul întregii perioade de gestație.

Diagnosticul prenatal permite depistarea precoce a anomaliilor congenitale reprezentând un act medical complex, informativ în care geneticianul și obstetricianul au un rol esențial în evaluare, diagnostic și sfat genetic. Metodele de screening genetic practicate în perioada sarcinii, repartizate diferit în cele trei trimeste, pun în evidență cu precizie momentul în care au intervenit diferiți factori teratogeni.

Având în vedere că în timpul sarcinii pot apărea afecțiuni ce necesită tratament stomatologic de urgență, medicului stomatolog îi revin sarcina dar și responsabilitatea ca prin instituirea și realizarea planului de tratament să ia toate măsurile necesare pentru a nu modifica cursul normal al sarcinii.  

Citește articolul complet pe https://rjd.ro/ro/volumul-xxii/nr-4-2019/conduita-stomatologica-la-femei-in-trimestrul-i-de-sarcina/